Met jouw hulp maken we het onderwijs overal ter wereld beter!

Jij bent uitgekozen!

Jij bent uitgekozen om deel te nemen aan het grootste internationale onderzoek ter wereld in het onderwijs: PISA. Meer dan een half miljoen leerlingen van 80 verschillende landen doen mee. Jij bent één van de 8.000 leerlingen in Nederland die meedoen. Jouw antwoorden zijn belangrijk voor ons om de schoolsystemen van verschillende landen te vergelijken. Zo kunnen we de Nederlandse scholen beter maken: voor jou en voor alle andere leerlingen.

Waarom jij?

Eerst hebben we scholen geselecteerd: grote en kleine scholen, in steden en in dorpen. Daarna is er in elke geselecteerde school een aantal leerlingen gekozen van 15 of 16 jaar oud.

Hoe werkt het
PISA-onderzoek?

Het onderzoek is op je eigen school en duurt één ochtend of middag. Een toetsleider legt jou precies uit wat je moet doen. Je gaat een toets maken en een vragenlijst invullen. De meeste vragen in de toets gaan over wiskunde, lezen en natuurwetenschappen. Soms krijg je ook vragen over geld en over creativiteit. De vragenlijst gaat over jezelf en wat jij van jouw school vindt. De toets en vragenlijst maak je allebei op een laptop.

Dagindeling*

* Volg je praktijkonderwijs? Dan maak je een kortere toets. Deze duurt in totaal 1 uur. Na een half uur heb je een korte pauze. De vragenlijst duurt 15 minuten.

Hoe kun je je voorbereiden?

Tijdens het onderzoek heb je het volgende nodig: een pen of potlood, een rekenmachine en iets te lezen voor als je eerder klaar bent. Mobiele telefoons zijn namelijk niet toegestaan. Verder hoef je je niet voor te bereiden! We willen weten hoe jij de kennis die je hebt, toepast. Je hoeft dus alleen je best te doen.


Wat wordt er gedaan met de antwoorden?

Nadat je de toets en vragenlijst hebt ingevuld, worden jouw antwoorden samen met alle antwoorden van andere leerlingen verzameld en onderzocht. De resultaten van het onderzoek zijn heel belangrijk voor de toekomst. Ze vertellen ons de positieve aspecten van de school, maar ook wat verbeterd kan worden. Jouw individuele antwoorden zie je niet terug in de resultaten. Alle leerlingen zijn even belangrijk!

Waarom is het belangrijk dat je meedoet?

Met de informatie die we van jou en je medeleerlingen krijgen, kunnen we zien hoe goed het gaat met het onderwijs in Nederland… én waar het nog beter kan zodat je voldoende kennis en vaardigheden hebt om later het leven te leiden dat jij graag wilt. Als dank voor het meedoen aan dit belangrijke onderzoek krijg je na afloop een leuk presentje.


Dit filmpje gaat over de resultaten van de vorige PISA-meting (2018).

Wil je meer weten?

Meer informatie en voorbeeldvragen zijn te vinden op onze website www.pisa‑nederland.nl. Heb je nog andere vragen? Dan kun je mailen naar pisa@kbanijmegen.nl.