Informatie voor leerlingen

Ben jij geselecteerd om mee te doen aan PISA?

Jouw school doet mee met het PISA-onderzoek en jij bent geselecteerd om mee te doen. Maar wat is het PISA-onderzoek? PISA is het grootste leerlingonderzoek ter wereld. Ongeveer 500.000 leerlingen van 15 jaar uit ongeveer 80 landen doen hieraan mee.

In Nederland doen ongeveer 8.000 leerlingen uit ongeveer 170 scholen mee. Samen vertegenwoordigen jullie Nederland. Jouw antwoorden zijn belangrijk om schoolsystemen van verschillende landen te vergelijken. Zo maken we de Nederlandse scholen beter: voor jou en voor alle andere leerlingen.

Waarom ben jij geselecteerd?

Eerst zijn een aantal scholen in Nederland willekeurig geselecteerd. Dit zijn scholen door heel Nederland: groot en klein, in dorpen en in steden. Jouw school is één van die scholen.

Van elke school zijn daarna willekeurig 55 leerlingen gekozen die 15 jaar oud zijn. Jij bent één van deze 55 leerlingen op jouw school.

Het is dus heel belangrijk dat jij meedoet!

Wat ga je doen?

Een PISA-ambassadeur komt naar jouw school om het PISA-onderzoek af te nemen. Hij of zij zal precies vertellen wat je gaat doen en helpt je als dit nodig is. Het PISA-onderzoek bestaat uit een toets en een vragenlijst. Deze maak je allebei op een laptop. Je zit in een ruimte met andere leerlingen die de PISA-toets ook maken.

  • Toets: de toets gaat over wiskunde, natuurwetenschappen, lezen, creativiteit en/of financiële vaardigheden. De toets duurt in totaal 2 uur. Na een uur heb je een korte pauze.
  • Vragenlijst: dit gaat over jezelf, je familie, vrije tijd, wat jij van school vindt en je welbevinden. De vragenlijst duurt ongeveer 1 uur.

Volg je praktijkonderwijs? Dan maak je een kortere toets. Deze duurt in totaal 1 uur. Na een half uur heb je een korte pauze. De vragenlijst duurt 15 minuten.

Voorbereiden op de toets is niet nodig! We willen namelijk graag weten hoe jij gebruikmaakt van de kennis die je al hebt. Je best doen is dus het enige dat je hoeft te doen.

Wanneer is het PISA-onderzoek?

Het PISA-onderzoek wordt op één ochtend of middag afgenomen.

Je hoort van jouw school op welke dag dit is en hoe alles precies geregeld wordt.

En dan?

Nadat je de toets hebt gemaakt en de vragenlijst hebt ingevuld, worden jouw antwoorden samen met alle antwoorden van de andere leerlingen verwerkt. Jouw antwoorden zijn volledig anoniem.

Als dank voor het meedoen krijg je na afloop een leuk presentje.

Wil je meer weten?

Op deze website kun je meer informatie vinden over het PISA-onderzoek. Zo kun je er bijvoorbeeld voorbeeldvragen vinden.

Als je vragen hebt over het onderzoek, dan kun je het contactformulier op deze website invullen. Wij zullen je vragen dan beantwoorden.

Alvast bedankt voor jouw deelname aan PISA!